Followers

Monday, February 4, 2013

:: Sotong masak kicap ::



Bahan-bahan (untuk 3 orang)

8 ekor sotong (dipotong cincin)
1 inci halia (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
2 biji bawang merah (dihiris)
2 biji cili merah (dihiris)
1 biji bawang besar (dipotong empat)
1 sudu besar penambah perasa
Kicap masin / manis
Sos tiram
2-3 tsp gula
3/4 tsp ajinamoto
1 tsp lada putih

Cara-cara

1) Tumis bawang merah, bawang putih, halia. Bila naik bau, masukkan sotong.
2) Masukkan kicap sehingga nampak sotong cukup hitam, kemudian sos tiram.
3) Masukkan garam, gula, ajinamoto, lada putih serta penambah perasa. Bila dah nak siap, masukkan cili merah dan bawang besar.
4) Biarkan seketika. Tutup api, masukkan dalam pinggan dan sedia dihidangkan untuk keluarga tersayang.

No comments: